Cultivem la paciència a la 5a. Jornada d’ecologia emocional

Un any més les families i els/les mestres tenim l’oportunitat de gaudir i compartir  les jornades d’ecologia emocional. Aquest any a la fantàstica escola de l’Estany.

Comencem la jornada amb un esmorzar per agafar forces i cap a classe. Dirigeix la sessió una psicòloga de l’Institut d’Ecologia Emocional.  Tot entrar ens fa aterrar en el present amb una meditació del llibre “Tranquils i atents com una granota”. Posteriorment tot un seguit de cartells ens envolten, “com vius el temps”, “tens pressa,…?”, “portes rellotge…?” Tot just frases que ens conviden a la reflexió i a l’autoanàlisi. Així anem avançant amb una fantàstica metàfora que ens parla de la paciència i la relació amb els nens.

Metàfora del bambú japonés

Hay algo muy curioso que sucede con el bambú japonés y que lo transforma en no apto para impacientes: siembras la semilla, la abonas, y te ocupas de regarla constantemente. Durante los primeros meses no sucede nada apreciable. En realidad, no pasa nada con la semilla durante los primeros siete años, a tal punto que, un cultivador inexperto estaría convencido de haber comprado semillas infértiles.

Sin embargo, durante el séptimo año, en un período de sólo seis semanas la planta de bambú crece ¡más de 30 metros! ¿Tardó sólo seis semanas en crecer? No, la verdad es que se tomó siete años y seis semanas en desarrollarse. Durante los primeros siete años de aparente inactividad, este bambú estaba generando un complejo sistema de raíces que le permitirían sostener el crecimiento.

I així anem a parar a les EMOCIONS que es desenvolupen al territori de la PACIÈNCIA i al territori de la IMPACIÈNCIA. La gratitud, la tranquil·litat, l’orgull, l’amor, la flexibilitat, la comprensió, l’empatia i la confiança es conreen amb paciència i la irritabilitat, la impotència, el neguit, el cansament, l’ansietat i la decepció es perceben al territori de la impaciència.

Un consell que ens van donar “renunciar a control·lar no és resignar-se”.

Per finalitzar amb un exercici per adquirir habilitats per conrear la paciència, vam extreure tot un seguit d’eines: saber dir no, ajornar recompenses, gestionar la ira, adquirir estratègies de negociació, adquirir capacitat de renuncia, tenir plans alternatius, treballar la cultura de l’esforç, respectar els tempos, posar en pràctica l’empatia, usar paraules pont (paraules tendres) i desdramatitzar l’error.

Què en traurem de gestionar les emocions d’aquesta manera? Nens i nenes que s’adaptaran millor als canvis i que veuran l’error com a font d’aprenentatge. En cas contrari, nens amb poca tolerància a la frustració i per tant amb més dificultats d’adaptació a entorns canviants.

L’experiment dels bombons.

Conte de cloenda: El cirerer

Gràcies a tots i a totes per fer possibles aquests espais de reflexió.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s